Ingin Cantik tapi Tak Sabar

Setiap wanita (lelaki pun ada) ingin tampil cantik. Kalau boleh, jerawat sebijik pun tak mahu terlekat di muka. Dan ada juga yang nak cantik segera dengan budget yang ciput. Itu memang semua orang mahu seperti itu. Kan?

Saye pun macam tu jugak dulu lahhh..

Tapi cuba fikir:

imagegambar hiasan 

Untuk wajah cantik segera tu, kita pakai product X yang murah. Entah dari mana asal usulnya. Tidak dinyatakan pun ingredients nya sama ada pada bottle ataupun pada kotak. Pada bottle cuma ditulis kesan yang baik-baik sahaja (semua kosmetik pun macam tu kan!), dan sedikit peringatan “kalo berterusan sila berjumpa doktor” bla bla bla. Dah beli pun yang murah-murah. Pengilang pun tak cukup space dah nak print “ingredients”.

Tapi sanggup tak kita pakai produk yang murah (yang entah apa ingredients nya), lepastu few years later kita dimaklumkan oleh doktor yang kita ni terkena kanser kulit. Lepas selidik punya selidik, rupanya produk murah yang kita pakai 3-4 tahun lepas puncanya. Masa tu menyesalkan?

Seboleh nya kita check ingredients. Elakkan membeli products yang mengandungi merkuri, hidrokuinon (yang melebihi jumlah yang sepatutnya), plumbum, formaldehid, ftalat, paraben. Mungkin bole rujuk sini untuk baca artikel mengenainya.   

Kadang-kadang pembuat produk pun dah pandai. Tulis perkataan yang bombastik sampai kita pun tak dapat detect apa yang bahayanya. Kita baca pun dah tak paham entah apa nye ingredients. Lepas tu mulalah give up nak search satu persatu. Ini pun taktik pemasaran jugak..

Hubungi Mommy Q di 013-337 2007 / karipapsayur@gmail.com untuk percubaan produk Mary Kay secara percuma!

4 Comments (+add yours?)

  1. Hafiz Ismi
    Jun 12, 2010 @ 03:06:35

    Setuju!! Byk btul produk2 kecantikan skrg nih..

    Reply

  2. emy/mamasuri
    Jun 12, 2010 @ 03:55:54

    betul tu..kdg2 jadi was2 kte ni…so far sy peminat setia bio essence 4 thn…alhamdulillah

    Reply

  3. Miss Q
    Jun 12, 2010 @ 22:02:18

    HI: sangat byk

    Reply

  4. Miss Q
    Jun 12, 2010 @ 22:02:56

    emy: x kesah asalkan kita tahu selamat dan selalu dibuat clinical tested

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: