Kulit Berminyak tidak perlukan moisturizer?

image

gambar hiasan

 

“Kulit saya ni berminyak.. cepat berpeluh. lebih baik tak payah pakai moisturizer! Nanti makin berminyak naik jerawat pulak!”

“Muka ni jenis berminyak lah.. X payah amik moistutizer lah ye!”

“Buat apa nak sapu moisturizer, even x sapu moisturizer pun dah memang cukup berminyak siap bole goreng telor atas muka nih!”

“Moisturizer? x payah lah! Muka ni dah siap-siap berminyak. Lepas cuci tak sampai sejam dah start berminyak balik. I biarkan minyak semulajadi atas muka ni jelah untuk moisturize kan wajah”

Tett!

SALAH!

Amboi-amboi.. macam-macam alasan nya ye? Itu hak masing-masing, mengikut budget masing-masing. Tapi pemakaian yang sebetulnya adalah..

  1. Cleanse (Pencucian wajah)
  2. Freshener (Penyegar)
  3. Moisturizer (Pelembap)

Kenapa? Kebanyakan jenama produk penjagaan wajah didatangkan dalam 3 range: Kulit Kering, Kulit Normal, dan Kulit Berminyak.

Dalam setiap product dalam range-range yang disebutkan tadi mempunyai Cleanser, Freshener / Toner, dan Moisturizer yang tersendiri mengikut keperluan jenis kulit tadi.

Pada kulit berminyak, kandungan moisture untuk moisturizer nya sudah pasti berbeza dengan moisturizer untuk kulit kering!

Dan pada kulit berminyak, sesetengah produk mungkin menambahkan agen untuk pengawalan minyak pada wajah.

Anda perlu ingat, moisturizer memberi kelembapan pada epidermis (sel kulit). Maksudnya kelembapan pada kulit (skin hydration). Fikirkan water-content pada kulit dan bukan nya oil-content. Rujuk sini untuk bahan bacaan lanjut.

Dalam Mary Kay didatangkan set Formula 3 yang khusus untuk Kulit Berminyak. Pelembap nya adalah bebas minyak dan mengawal minyak yang berlebihan untuk memberikan kulit wajah hidrasi seimbang yang diperlukan. Kulit wajah akan berkekalan sihat dan cantik!

image

Set Formula 3 ditambah dengan Witch Hazel sebagai astringen lembut yang membantu mengawal penghasilan minyak supaya tidak banyak minyak terdapat di permukaan kulit.

 

Hubungi Mommy Q di 013-337 2007 / karipapsayur@gmail.com untuk percubaan produk secara percuma!

1 Comment (+add yours?)

  1. AdaNaz87
    Jun 14, 2010 @ 07:16:08

    oh, barulah faham.muka ada pun agak berminyak.dulu ade jugak pakai moistrizer.tp sebab dah ramai cakap muka oily, tak payah pakai. so, dah lama tinggalkan.rupa-rupanya ada silap. boleh jugak pakai jenis water content. apepun, TQ sebab berkongsi info. (:

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: