Produk Melayu yang Sibuk nak Membunuh Melayu

Bila sebut bangsa ni memang jadi sensitif sikit. Tapi pada pemerhatian saye lah, kenapa banyak produk kosmetik / penjagaan wajah yang bernama melayu, owner nya melayu itulah banyak yang banyak masuk surat khabar dan berita disebabkan penarikan semula lesen, produk dirampas kerana BERBAHAYA.

Pembeli beli produk kosmetik keluaran melayu atas dasar percaya. Tapi rupa-rupanya pengkhianatan.

Kenapa ya?

imagegambar hiasan 

Kebanyakan produk di Malaysia adalah untuk MENCERAHKAN WAJAH. Sebab orang Malaysia ni rata-ratanya berkulit gelap. Yang gelap mahu diputihkan. Cuba lihat produk dari US atau mana-mana negara omputeh, ada ke range “mencerahkan wajah”? Orang putih belaka sibuk nak kulit tan siap berjemur di pantai atau pergi spa untuk dapatkan kulit tan. Tapi kita yang azali tan ni nak putih kan wajah. Nak kena matahari pun takut-takut!

Mahu atau tidak, dalam produk tersebut terpaksa dimasukkan juga hidrokuinon mungkin hidrokuinon lah bahan yang kos efektif. Kalau isi agent peluntur mungkin mahal pula kos pembuatannya. Sebab fungsi hidrokuinon adalah sebagai peluntur. Bahan aktif hidrokuinon ni memang sangat berkesan untuk menghilangkan tompok-tompok hitam di wajah (boleh rujuk artikel di sini)

Yang menjadi isunya di sini ialah jumlah hidrokuinon dalam produk kosmetik yang kita pakai. Sebagai contoh: let say jumlah hidrokuinon yang sepatutnya dicampurkan dalam 1 bottle produk mestilah kurang dari 0.5%.

Kita nampak cop kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kita pun berasa selamat dan beli. Lagipula kita check ingredient memang less than 0.5%. Betol ke confirm selamat?

Untuk effect yang lebih berkesan, kita dipujuk oleh promoter supaya beli cukup 1 set (consist of Cleanser, Toner, dan Krim Siang). Setiap product ni pun kita check less than 0.5 %. Kita berasa yakin lagi. Beli dengan senang hati dan pakai.

Esok pagi-pagi hari sebelum pergi kerja, kita pakai produk yang baru beli tu. Pakai cleanser dulu, lepas tu toner, dan seterusnya krim siang. Tahu tak berapa jumlah hidrokuinon yang kita dah apply kat muka masa tuh?

Contoh ye..

Cleanser : 0.45 %

Toner : 0.3 %

Krim siang : 0.43 %

Total of hidrokuinon atas muka ; 1.18 % !

Mungkin yang dihantar untuk kelulusan KKM adalah bottle by bottle. Kan?

Fikir lah sendiri. Masing-masing pandai kan…

Untuk info khas berkenaan hidrokuinon, boleh rujuk sini.

 

Tahu tak produk Mary Kay MelaCEP Whitening System tidak mengandungi hidrokuinon?

 Q

In BM :

 Q3 Q 2

 

Q lg

Hubungi Mommy Q di 013-337 2007 / karipapsayur@gmail.com untuk percubaan produk secara percuma!

3 Comments (+add yours?)

  1. princeduyong
    Jun 13, 2010 @ 04:20:35

    wah bahaye betul…kalau jadi cam kat gamba tu..

    Reply

  2. Miss Q
    Jun 13, 2010 @ 05:44:53

    princeduyong: mmg mimpi ngeri

    Reply

  3. redriben
    Jun 16, 2010 @ 01:45:46

    sye dah suh dah mak saye hentikan beli produk yg jenama nth hape2. tapi Alhamdulillah la tak jadik camtu

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: